WATCH PR – Watchdog – Advocacy – Transparență – Corectitudine – Harta Politicii Românești

Prin Watch PR, facem cartografierea guvernării în România și avem în vedere trei direcții principale: transparență și competență în funcțiile publice, transparență și integritate în administrația publică, combaterea exploatărilor ilegale și a distrugerii biodiversității. Prin Watch PR răspundem pe de o parte nevoii de informare corectă și conștientizare privind derapajele statului de drept, iar pe de alta parte, propunem mecanisme concrete de implicare civică pentru sancționarea derapajelor politice sau din instituțiile publice. Influența politică asupra sistemului public, fenomenul defrișărilor ilegale, deturnarea fondurilor publice, abuzul de putere, respectiv conflictul de interese, angajările fictive din instituțiile și companiile de stat – toate acestea au un numitor comun – CORUPȚIA.

Confom organizației Transparency International cu un scor de 44 (100 = zero corupție) România se califică în mod constant ca una dintre cele mai corupte țări ale UE, iar acest indice a rămas aproape constant din 2012 (44 – 48 max.). În acest context,comunitatea civică creată în jurul Watch PR va propune acțiuni de identificare și ”mapare” a sectorului politic, acțiuni de advocacy privind derapajele sistemice, activități de investigare și watchdog pe principalele problematici abordate, respectiv acțiuni de implicare activă a participanților în activități conștientizare, advocacy și influențare a deciziilor publice.

Succesul proiectului nu ar fi posibil fără implicarea organizației Rise Project pe partea de jurnalism de investigație și fără colaborarea cu stakeholderi precum Fundația Conservation Carpathia, experți pe partea de monitorizare a defrișărilor ilegale și a conservării pădurilor.

Watch PR este un proiect derulat de Asociația Casa Bună în parteneriat cu Asociația Rise Project, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România – program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014 – 2021.