Despre transparență și integritate în sectorul public. De ce trebuie schimbată Legea ANI. Semnează petițiile!

Da, știm, referirea la transparență și integritate în sectorul public pare o glumă. De fapt, după sute de CV-uri și multe mii de declarații de avere analizate în proiectul civic Watch PR, plus mii de verificări în Registrul Comerțului și în Monitorul Oficial, transparența și integritatea par să fie exact ceea ce lipsește cel mai mult sectorului public.

Acum, când scriem acest articol, Horia Miron Constantinescu, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului este în atenția publică. Reclama pe care acesta o făcea Cabanei Dacilor – o afacere care funcționa fără autorizări și deținută de un interlop, a făcut furori în mass-media. O scurtă analiză a documentelor oficiale despre domnia sa ne arată numeroase probleme.

Declarații de avere

Declarațiile lui de avere sunt sinistre. În 2021, șeful ANPC avea 19  imobile în Constanța, un iacht și o wolă, care în 2022 dispar miraculos din declarațiile de avere.
Abia în 2023 apare o vânzare de bunuri imobile de 470.000 de RON care nu are niciun sens. Soția dispare din declarațiile de avere, dar totuși îi plătește soțului în 2023 decontări de cheltuieli “sulta” (sic).
Între 2021 și 2022 dispar 450.000 de EUR din împrumuturile pe care domnia sa le acordase unei dintre firmei deținute de soție.
 
2021
2022

Educație

Și-a luat bacalaureatul la 21 de ani. A terminat una dintre cele mai prost cotate universități particulare, la 30 de ani, și a făcut unul dintre cele mai dubioase masterate, despre securitate și terrorism, la Bioterra, o universitate și ea cotată catastrofal. A făcut cursuri la “fabrica de plagiate” a Academiei de Poliție.
 
Integritate
A fost șomer până la 35 de ani, conform CV-ului official, și apoi a fost angajat direct pe funcția de Director General la o firmă privată.
Apare în niște afaceri dubioase cu celebrul milionar Dimov și un cetățean chinez, afaceri care în România au baza în Buzăul domnului premier Ciolacu. Și domnul Ciolacu are găuri în CV, declarații de avere stranii și probleme grave de integritate. Cel puțin două dintre afacerile în care apare domnul Constantinescu sunt în paradise fiscale. Firma care apare în CV-ul domnului șef al ANPC avea sediul în Panama. 
Mama domniei sale a fost profesoară la Ștefan Gheorghiu, școala de cadre a comuniștilor și asociata în afaceri a domnului Constantinescu. Fericita soție are doar 13 firme și face un profit declarat de peste 500.000 de EUR pe an.
Șeful ANPC a fost angajat pe funcția de comisar superior la ANPC cu zero experiență sau studii relevante care să justifice angajarea. 
 
Cazuri ca ale domnului Constantinescu sunt multe, pe care le-am descoperit în cursul cercetărilor noastre civice, studiind documente publice, și le-am adus la cunoștința Agenției Naționale de Integritate.
 
Există soluții pentru a evita cazuri ca cel de mai sus există, iar noi, prin proiectul civic Watch PR, am oferit mai multe. Alături de parlamentari, în puterea cărora stă schimbarea legii, Agenția Națională pentru Integritate ar putea să îmbunătățească dramatic situația, dând curs petițiilor pe care le-am lansat.
 
Acestea sunt doar câteva dintre ele, pe care le-am prezentat sub forma de propuneri de schimbări legislative și regulamente, amănunțit argumentate, atât Agenției Naționale de Integritate, cât și parlamentarilor. În timp ce o serie de membri ai Parlamentului s-au întâlnit cu reprezentanții Watch PR și au avut două prime dezbateri pe această temă, de la ANI așteptăm încă răspuns la invitația noastră la dialog. 
 
Semnează petițiile prin care cerem transparență și integritate în sectorul public și hai să arătăm Agenției Naționale de Integritate (ANI) că aceste teme sunt vitale pentru noi, cetățenii, că pot favoriza cazurile de corupție și că nu mai pot aștepta la ușa instituției!

Click pe textele petițiilor de mai jos, semnează-le și dă-le mai departe!

 







 

9. Petiție online privitoare la eliminarea posibilității de a se anonimiza veniturile unor categorii de persoane la publicarea declarațiilor de avere pe pagina de internet, cu acordul prealabil dat în acest scop de către Agenția Națională de Integritate – modificarea sub acest aspect a Legii nr.176/2010 și a legilor în legătură cu această lege


 

Proiectul WATCH PR este finanțat prin Programul Active Citizens Fund în România, parte integrantă a Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021, Apelul #3. Activism civic și advocacy, proiect intitulat WATCH PR – Watchdog -Advocacy -Transparență – Corectitudine- Harta Politicii Românești.

Contact pentru informații suplimentare: anca.sandu@asociatiacasabuna.ro | 0726.671.645 – Anca Sandu, Coordonator Comunicare Watch PR.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Scroll to Top