Instrumentele civice de demascare a imposturii din funcțiile publice, prezentate studenților la Jurnalism

Asociația Casa Bună, în parteneriat cu Asociația RISE Project și cu grupul civic Integritate pe bune, a prezentat marți, 19 decembrie, studenților de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității din București, rezultatele proiectului Watch PR, la doi ani de activitate. Evenimentul a avut ca scop familiarizarea studenților cu instrumentele de cercetare în investigațiile privind integritatea persoanelor din funcții publice.

 

Proiectul civic ce are ca obiectiv cartografierea guvernării în România prin trei direcții principale: transparență și competență în funcțiile publice, transparență și integritate în administrația publică, combaterea exploatărilor ilegale și a distrugerii biodiversității.

 

„Învățați să vă documentați bine și să fiți atenți la contradicțiile care apar. Vedem că în ultimii doi ani, datorită Emiliei Șercan, lumea se vindecă de doctorate. Până acum, toți erau doctori acum niciunul nu mai e, brusc oamenii din funcții publice s-au vindecat de doctorate. Sunt contradicții peste tot. Uitându-ne în Registrul Cadastrului, l-am descoperit pe un domn de la PNL care a trecut la AUR și a declarat că avea două proprietăți, noi am descoperit că avea 21. Printre proprietăți, declarase că are o stână făcută cu bani europeni. Ne-am dus să o vedem și am realizat că e stână cu scări, cu balcoane, e o vilă. Sunt rezultate valoroase pentru un jurnalist de investigație”, le-a transmis studenților Valeriu Nicolae, fondator Asociația Casa Bună și inițiator proiect Watch PR.

 

În procesul de investigație, instrumentele folosite de cei peste 200 de voluntari sunt similare cu cele jurnalistice. De-a lungul celor doi ani de proiect, aceștia au trimis sute de sesizări, petiții și cereri conform legii 544/2001 către instituții publice și reprezentanți ai acestora.

 

„În demersul de a arăta impostura din funcțiile publice, ne uităm în documente publice precum declarații de avere, declarații de interese, cadastru, Registrul Comerțului, Revisal, cereri pe Legea 544, CV-uri unde am găsit multe neconcordanțe. Urmărind CV-ul am făcut un fel de diagramă Gantt ca să vedem cât se suprapun joburile cu studiile lor, fiindcă sunt oameni care fac mai multe facultăți în același timp, în orașe diferite și au și joburi în alte orașe. Voluntarii strâng toate aceste informații apoi o echipă de validare, din care fac parte și juriști, verifică toate informațiile adunate. La final, extragem concluzii și prezentăm public un raport”, a spus Cornel Zainea, activist de mediu.

 

Proiectul răspunde pe de o parte nevoii de informare corectă și conștientizare privind derapajele statului de drept, iar pe de alta parte, propune mecanisme concrete de implicare civică. Voluntarii sunt români din toată țara și din diaspora, motivați de dorința de a contribui la transparentizarea instituțiilor publice și a celor care ocupă funcțiile publice.

 

„Să fii voluntar în varianta propusă de noi nu e des întâlnit în România, trebuie să fii un bulldog și să ai răbdare să ajungi la un rezultat care să producă efecte cu impact, iar în tot procesul e importantă motivația. Acești 200 de voluntari au avut momente în care s-au demotivat din cauza imposturii descoperite, dar majoritatea au fost conduși tocmai de dorința de a o demasca gândindu-se că, în viitor, nu vor să le plece copiii din țară. Printre ei nu sunt jurnaliști, ci majoritatea sunt ingineri, IT-iști, avocați. Noi nu ne identificăm în proces cu meseria de a fi jurnaliști, dar munca, instrumentele și rezultatele sunt similare cu cele ale jurnaliștilor de investigație”, a transmis Iuliana Rusu, coordonatoarea voluntarilor.

Proiectul WATCH PR este finanțat prin Programul Active Citizens Fund în România, parte integrantă a Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021, Apelul #3. Activism civic și advocacy, proiect intitulat WATCH PR – Watchdog -Advocacy -Transparență – Corectitudine- Harta Politicii Românești.

Contact pentru informații suplimentare: anca.sandu@asociatiacasabuna.ro | 0726.671.645 – Anca Sandu, Coordonator Comunicare Watch PR.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Scroll to Top